Zilele Șevcenco în Ucraina

Posted on 26 mai 2017 | in Ştiri, studenti | by

Marele Kobzar Taras Șevcenco este considerat primul poet național  al Ucrainei. Acest fiu de șerb, devenit pe parcursul vieții vestit om de literatură și de cultură, a pus bazele limbii și literaturii ucrainene literare. Întrega sa activitate literară și cea de iscusit pictor și-a dedicat-o eliberării poporului ucrainean din șerbie și din robia panilor polonezi și aristocraților ruși. Din această cauză, toți ucrainenii i-au purtat și în timpul vieți, și îi poartă și după plecarea în neființă o memorie sfântă și o recunoștință profundă.

Ca dovadă a imensei stime față de renumitul poet, în Ucraina se organizează începând cu anul 1991 o manifestare de nivel internațional „Zilele Șevcenco în Ucraina”. În anul acesta, Sărbătoarea internațională a poeziei lui T. Șevcenco și a poeziei mondiale, în general, a avut loc în perioada 16-19 mai în regiunea Lugansc, purtând genericul „În familia liberă, unită”.

Delegația internațională de poeți din orașele Ucrainei, din Polonia, România, Belorusia, Moldova, Gruzia, Armenia, Carabahul de Munte, Cazahstan etc., s-a adunat în ziua de 16 mai la Kiev, iar de acolo, cu un tren special, care a parcurs jumătate de Ucraină, s-a deplasat în orașul Severodonețc din regiunea Lugansc. Delegația a fost condusă de primul locțiitor al Peședintelui Uniunii Scriitorilor din Ucraina – Victor Melnic. Participanții au fost întâmpinați cu pâine și cu sare la stația de cale ferată Rubijne, iar de acolo s-au deplasat cu autobuzul și microbuse în orașul Severodonețc. Aici a avut loc o întâlnire de suflet cu guvernatorul regiunii Lugansc – Iurie Garbuz și cu șefa Direcției de cultură a regiunii – Alina Adamcic. În aceeași zi, 17 mai, participanții au vizionat un spectacol prezentat de Teatrul academic muzical-dramatic din Lugansc.

A doua zi, poeții au fost repartizați în echipe a câte 5-9 scriitori și s-au deplasat la întâlnire cu cititorii din șapte localități ale regiunii : Severodonețc, Starobilsc, Lisiciansc, Novoaidar, Novopscov, Svatovo și Rubijne. Locuitorii acestor localități i-au primit pe oaspeții dragi cu pâne și cu sare, au prezentat concerte ale ansamblelor locale, iar poeții au susținut recitaluri de poezie în limba ucraineană și în limbile naționale, uneori și cu traducere în limba rusă. În continuare, poeții s-au întâlnit cu unele colective de muncă și au vizitat muzee de studiere a ținutului natal. Toate manifestările culturale au fost organizate la un nivel înalt, dar peste tot se simțea atmosfera neplăcută a cruntului război, declanșat de cotropitorii ruși. Poporul ucrainean este însă ferm convins că victoria va fi de partea Ucrainei, iar bandiții ruși și lichelele străine, care luptă de partea rușilor vor fi stârpiți de pe fața pământului. Așa să-i ajute Dumnezeu!

La Novoaidar (în traducere Noul Râu Alb), unde am fost repartizat, am recitat câteva poezii personale și am citit un acrostih dedicat poetului național al Ucrainei Taras Șevcenco, pe care-l prezentăm mai jos doar în limba română:

                                    RECUNOȘTINȚĂ

Titanica-ți voce ridică la viață și luptă pe orice ucrainean,

Arzânda-ți dorință de libertate e mai imensă decât un ocean.

Robia a fost secerată ca o iarbă rea de cuvintele-ți pătrunzătoare,

Apusu-ți falnic n-a fost decât un răsărit veșnic de soare.

Superb ți-a fost„Visul”, ce-a zdruncinat din rădăcini o dictatură

Și „Testamentul” Măriei Tale îl poartă mereu o lume din gură în gură.

Etern îți va rămâne „Cobzarul” – capodoperă de neasemuită valoare,

Vitezul caracter a înfruntat un greu destin cu multă onoare.

Caterina” din cer protejează orice copil sărac, nefericit,

E cunoscută pe glob Ucraina prin al tău nume măreț și iubit.

Niprul vestit din poemele-ți slăvite îți rămâne oricând recunoscător,

Cohorta „Haidamacilor” trezește speranță în victorie unui slăvit popor,

Onoarea și dragostea ce ți-o poartă un Neam V-o dorim în infinit viitor.

 

Gheorghe Colțun, participant la „Zilele Șevcenco în Ucraina”, prof. univ., dr. hab. în filologie, poet.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ştiri

Я сердцем никогда не лгу В Русском центре Молдавского государственного университета прошла литературно-музыкальная композиция, посвященная творчеству Сергея Есенина. Ее участники...
OFERTE BURSE ERASMUS+ pentru anul academic 2018-2019 Detalii vedeți aici Oferte de Burse Erasmus+ pentru anul academic 2018-2019 (1)
Conferința Internațională ”100 de ani de la proclamarea independenței Cehoslovaciei” La 3 octombrie a.c. în săptămâna în care Universitatea de Stat din Moldova își sărbătorește...
Default utility Image SEMINAR despre CONFLICTE LINGVISTICE Moldova-Institut organizează în noiembrie un Seminar despre conflicte lingvistice. Participa studenti sin Georgia, Ucraina, Germania si...
Conferința științifică ”Ion Druță (90 de ani de la naștere)” La data de 14 septembrie 2018, în cadrul facultății de Litere s-a desfășurat conferința științifică...

Universitatea de Stat din Moldova

colaj