UAIC şi USM – două inimi gemene

Posted on 10 martie 2014 | in Fără categorie, Ştiri | by

DSC_0970_Fotor-300x244Rodica şi Valeria, două studente la Litere, care nu-şi găsesc odihnă până nu merg în vreun schimb de experienţă, până nu vizitează, vreo două-trei-patru-cinci locuri şi până nu îşi fac o sumedenie de concluzii despre tot şi toate. Viaţa celor de la Litere nu trebuie încadrată în stereotipuri cum că specialitatea, facultatea nu sunt foarte prestigioase, deci este un plicticoasă şi seacă.

\r\n

UAIC şi USM au fost două inimi gemene timp de un semestru, cât ne-am aflat la Iaşi.

\r\n

Am fost selectate să participăm într-o mobilitatea academică în cadrul proiectului EMERGE, programul ERASMUS MUNDUS. Să fii selectat înseamnă să-ţi procuri întâi de toate un bilet la loterie, iar asta ar însemna ceva timp investit în căutări neobosite de uşi la care să baţi, iar una dintre ele, cel puţin, se va deschide.

\r\n

Iaşi a însemnat un conglomerat de culturi, de fapt. Pentru că tot acolo am întâlnit mulţi alţi studenţi veniţi din toate colţurile lumii şi interacţionând cu ei, ne-am creat în Iaşi o reţea internaţională. Într-un asemenea grup, am avut ocazia să (re)descoperim România, am mers într-o excursie de pomină în Transilvania şi am vizitat cele mai importante şi mai frumoase puncte de pe traseu: castelul Bran, Peleş, Cheile Bicazului, Sighişoara (locul de baştină al lui Vlad Ţepeş), Braşovul (cu toate minunăţiile lui) şi altele. Nu ne-a părut rău nicio secundă!

\r\n

Mare ne-a fost bucuria să ne ştim în rândul studenţilor de la Iaşi. Viaţa noastră a luat-o într-o direcţie diferită şi imediat ce am început anul III de studii, am pornit la drum cu mult entuziasm, sentiment pe care l-am păstrat până în ultima clipă şi din care continuăm să ne alimentăm studenţia.

\r\n

Traseul nostru a devenit Chişinău-Iaşi, cu puţin peste 100 km parcurşi şi un punct vamal nefiresc (dar despre asta, altădată).

\r\n

Am nimerit într-o nouă lume, a şinelor de tramvai, a panourilor pe care sunt indicate sumele investite pentru lucrările din oraş, a căminelor studenţeşti frumoase şi comode, un centru universitar demn de toată lauda, o bibliotecă bogată şi modernă: Europă, dom’le!

\r\n

Biblioteca Universitară “Mihai Eminescu” a fost unul dintre locurile noastre preferate, în afară de holurile spaţioase ale universităţii “Alexandru Ioan Cuza”, sălile de curs confortabile, colegii prietenoşi şi mult-vizitatul Palas Mall. Pe lângă astea, interacţiunea cu profesorii de la Iaşi ne-a fost tare dragă. Pregătirea acestora este evident la nivel sau chiar mai mult. Totodată, implicarea profesorilor noştri în viaţa studenţească din Chişinău, ne-a părut mai apropiată, mai firească. Iar studenţii ar trebui să aprecieze eforturile pe care le depun pentru noi cei care ne sunt alături zi de zi, la fiecare oră de curs.

\r\n

Colegii noştri de la Iaşi au fost adevărate exemple pentru noi de dedicaţie şi pasiune pentru limbă şi literatură, responsabilitate de învăţare, implicare în activităţi extracurriculare, inclusiv lansări proprii de carte!

\r\n

Încurajăm studentele şi studenţii facultăţii de Litere să nu lase oportunităţile să treacă pe lângă ei, pentru că o experienţă culturală, alături de una academică, mereu va adăuga un plus de valoare anilor de studenţie, care sine qua non, trebuie să fie cei mai activi, rodnici şi plini de amintiri.

\r\n \r\n\r\n

\r\n

 Rodica Gavriliţa şi Valeria Arhip,

\r\n

studente în anul III la Facultatea de Litere a USM,

\r\n

studente ERASMUS 2013-2014 la facultatea de Litere a Universităţii “Alexandru Ioan Cuza din Iaşi”

TAGS: , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ştiri

Orarul susținerii tezelor de licență și de master În atenția studenților și masteranzilor! Tezele de licență și de master, respectiv, se vor susține...
Sesiunea națională de comunicări științifice studențești. Ediția a XXIV-a Sesiunea națională de comunicări științifice studențești, Atelierul Litere, etapa I se va desfășura pe 26...
IMPORTANT! ADUNAREA GENERALĂ PENTRU ALEGEREA DECANULUI FACULTĂȚII DE LITERE Adunarea generală a titularilor Facultății de Litere și a reprezentanților studenților pentru alegerea decanului Facultății...
ORARUL LECȚIILOR, SEMESTRUL II, 2019-2020 În atenția profesorilor și studenților Facultății de Litere! Orarul lecțiilor din semestrul II, ciclul I...
SEMINAR SPECIALIZAT „CULTIVAREA LIMBII ROMÂNE. NUMELE PROPRIU (UTILIZAREA ÎN LIMBA ROMÂNĂ ȘI ÎN CONTEXTE MULTILINGVE)” Pe data de 13 decembrie 2019, studenții și profesorii Departamentului Traducere, Interpretare şi Lingvistică Aplicată...

Universitatea de Stat din Moldova

colaj