Sunt iarbă, mai simplu nu po fi…

Posted on 17 februarie 2016 | in Ştiri | by

„Sunt iarbă, mai simplu nu pot fi” – acesta a fost genericul activităţii literare de astăzi, consacrate poetului basarabean – Grigore Vieru. Iniţiatorii acesteia au fost studenţii anului I de la Facultatea de Litere. Evenimentul s-a desfășurat în aula Grigore Vieru și l-a avut drept invitat de onoare pe poetul academician Nicolae Dabija, care le-a vorbit celor prezenţi despre valoarea inestimabilă a operei vierene și a poetului însuși. Studenţii au pregătit un recital de poezie și au interpretat cântece precum „Răsai”, „Pentru ea”, „Iartă-mă”, „Dragă Otee” etc., scrise pe versurile marelui poet.

\r\n

IMG_3049

\r\n

Inspiraţia și ingeniozitatea i-au făcut pe unii dintre participanţi să recite și creaţii proprii, dedicate lui Grigore Vieru, poetul care întreaga viaţă a visat să treacă Prutul.

\r\n

Prezenţi la eveniment au fost și profesorii de la Facultatea de Litere – doamna decan Claudia Cemârtan, dna Elena Junghietu, prodecanul facultăţii, dna Adriana Cazacu, dr. conf.univ., șef al departamentului de Lingvistică Română şi Ştiinţă Literară, dna Liliana Dolgan, lector univ., dna Victoria Fonari, dr., conf. univ., poeta Lidia Grosu etc.

\r\n

Pe lângă pasiunea pentru filologie, studenţii de la Facultatea de Litere sunt implicaţi activ și în cadrul Mișcării Civice Tinerii Moldovei, motiv pentru care mai mulţi reprezentanţi ai organizaţiei au venit cu un cuvânt de felicitare pentru iniţiativa profesorilor și a studenţilor de a desfășura o astfel de activitate, aducând și premii simbolice pentru aceștia: un steag tricolor și diplome pentru participanţi.

\r\n

„Este extraordinar faptul că ziua lui Grigore Vieru este în continuare un motiv pentru a ne reaminti de incontestabilul rol al poetului pentru reîntregirea neamului românesc – ideal pe care l-a purtat mereu în suflet și l-a tipărit dumnezeiește în poezii. Dacă am asimila cel puţin o parte din excepţionala sa operă, probabil că am conștientiza cât de multe am putea schimba în societate printr-o implicare activă în cadrul curentului unionist – lucru menţionat de Grigore Vieru în nenumărate lucrări”, a declarat Artemis Bălan, student la USM și reprezentant al Mișcării Civice Tinerii Moldovei.

\r\n

„Am rămas orfani de Grigore Vieru, am rămas orfani de patrie și dor, de dragoste și tricolor, de aceea am decis să-l omagiem astăzi și să ne amintim de «bijuteriile» literare pe care le-a lăsat drept moștenire întregului neam românesc, dar și să asimilăm din ele onoarea, verticalitatea, curajul și iubirea pentru patrie, căci numai așa vom putea realiza visul vierean și eminescian, cel al unirii malurilor de Prut”, a precizat Maria Borta, studentă în anul I la Facultatea de Litere, USM.

\r\n

La final, studenţii au distribuit tuturor celor prezenţi în dar foiţe prinse cu panglici de tricolor, pe care erau scrise citate din creaţia poetului nostru drag – Grigore Vieru, cel care va rămâne de-a pururi în sufletele noastre, cel pentru care „Salus populi – suprema lex!”

\r\n

Lucia Stegărescu, studentă în anul I la Facultatea de Litere, USM

\r\n

IMG_3013

\r\n

IMG_3162

\r\n

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ştiri

Русский центр Молдавского госуниверситета посетили турецкие студенты В канун Нового года на праздничные мероприятия, организованные студентами-русистами, пришли студенты из Турецкой республики, обучающиеся...
ORARUL EXAMENELOR DIN SESIUNEA DE IARNĂ, CICLUL II MASTER Examenele din sesiunea de iarnă 2018-2019, la ciclul II Master, se vor desfășura conform următorului ORAR_sesiune_iarna_2018-2019_MASTER
ORARUL EXAMENELOR DIN SESIUNEA DE IARNĂ, CICLUL I LICENȚĂ Aici poate fi văzut ORAR_sesiune_iarna_2018-2019_LICENTA_zi
IMPORTANT! 8 și 15 DECEMBRIE – ZILE LUCRĂTOARE! Detalii – vedeți aici Ordin 183 din 29.11.2018
ORAR SESIUNE IARNĂ ÎNVĂȚĂMÂNT CU FRECVENȚĂ REDUSĂ În atenția studenților care își fac studiile la forma de învățământ cu frecvență redusă! Orarul...

Universitatea de Stat din Moldova

colaj