Poezia – o religie a viitorului

Posted on 19 mai 2016 | in Ştiri, studenti | by

Astăzi, 18 mai, în incinta Facultăţii de Litere, a trecut prin timp poezia, însoţită de un ambiguu eveniment consacrat celui care-o înaripează – Măria Sa, Poetul. Ajuns deja la a şasea ediţie, Festivalul Internaţional „Primăvara Europeană a Poeţilor” a deschis uşile eternităţii şi a chemat cuvântul la el acasă, unde-l aşteptau sufletele tinere ale studenţilor filologi, dar şi a profesorilor lor. De această dată, primăvara poeziei l-a avut drept invitat de onoare pe unul dintre cei mai distinşi poeţi din Europa, nominalizat la Premiul Nobel pentru literatură – Justo Jorge Padrón. Alături de cel care reprezintă poezia Spaniei, au venit cu recitaluri alese şi poeţii noştri români Nicolae Dabija, Teo Chiriac, Maria Hâncu şi Crina Popescu.

„Suntem într-o altă Primăvară Europeană a Poeziei şi iarăşi clipa încetează să mai treacă. Sunt unii care o iau înaintea timpului, deţinând clepsidra prin care el se scurge neexplorabil. Aceştia sunt poeţii. Prin acest eveniment, Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova reuşeşte să aducă  în inima publicului cititor momente de revelaţie şi de fericire supremă”, a declarat Teo Chiriac, vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

Aflaţi într-un extaz poetic, studenţii de la Facultatea de Litere şi-au delectat auzul cu versuri minunate din creaţia poetului de origine spaniolă, traduse mai apoi de către Nicolae Dabija. Nici poeţii români n-au înşelat aşteptările publicului, oferindu-i o profundă desfătare lirică prin creaţiile lor despre dragoste, despre artă, despre femeie, despre frumos.

„Astăzi în facultatea noastră a venit o sărbătoare – poezia, cea care este expresia satisfacţiei noastre lăuntrice. Suntem cu toţii cuprinşi de o stare de beatitudine, deoarece cuvântul a fost transformat în emoţie şi ne-a transmis tuturor aripi de inspiraţie, aripi care cuprind spiritele noastre de filologi”, a menţionat Daniela Radu, studentă în anul I la Facultatea de Litere, USM.

Prezenţi la această activitate frumoasă au fost şi profesorii facultăţii noastre, cei care de fiecare dată invită studenţii la clipa veşniciei şi sunt gazda acestor momente de strălucire. Printre ei se enumeră decanul şi prodecanul facultăţii, dna Claudia Cemârtan şi dna Elena Junghietu, dna Adriana Cazacu, dr. conf.univ., şef al departamentului de Lingvistică Română şi Ştiinţă Literară, dl Nicanor Ţurcanu, dl Gheorghe Colţun ş.a.

Finalul întâlnirii noastre a fost încoronat de discuţiile studenţilor cu poeţii, precum şi de fotografiile făcute cu ei în semn de eternizare a momentelor ce au hrănit fiecare suflet cu poezia – o artă divină a creaţiei, o religie a viitorului.

Lucia Stegărescu, studentă în anul I, Facultatea de Litere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ştiri

Я сердцем никогда не лгу В Русском центре Молдавского государственного университета прошла литературно-музыкальная композиция, посвященная творчеству Сергея Есенина. Ее участники...
OFERTE BURSE ERASMUS+ pentru anul academic 2018-2019 Detalii vedeți aici Oferte de Burse Erasmus+ pentru anul academic 2018-2019 (1)
Conferința Internațională ”100 de ani de la proclamarea independenței Cehoslovaciei” La 3 octombrie a.c. în săptămâna în care Universitatea de Stat din Moldova își sărbătorește...
Default utility Image SEMINAR despre CONFLICTE LINGVISTICE Moldova-Institut organizează în noiembrie un Seminar despre conflicte lingvistice. Participa studenti sin Georgia, Ucraina, Germania si...
Conferința științifică ”Ion Druță (90 de ani de la naștere)” La data de 14 septembrie 2018, în cadrul facultății de Litere s-a desfășurat conferința științifică...

Universitatea de Stat din Moldova

colaj