LINGVIST ILUSTRU PLECAT SPRE STELE

Posted on 4 octombrie 2017 | in Anunţuri, Ştiri | by

În ultimul timp, Cronos este crud de tot cu lingviștii de frunte din Republica Moldova. Răpește, fără cruțare, una după alta, viețele celor care au stat la leagănul afirmării Limbii Române ca limbă de stat. La mijloc de august, l-am petrecut în ultimul drum pe un mare cultivator al limbii materne și un adevărat patriot al Neamului – Ion Melniciuc și iată în prima noapte a lui octombrie și-a luat zborul spre stele și sufletul lingvistului cu majusculă – George RUSNAC, o personalitate notorie în care se întruchipează filologul de tip hasdeuan, dascălul tenace, bunătatea zâmbitoare, colegul adevărat, soțul și tăticul exemplar.

George Rusnac s-a născut în 6 septembrie 1937 în satul Bulboaca, raionul Briceni într-o familie simplă de țărani. Își face studiile la baștină, apoi la Școala pedagogică din Soroca, pe care o termină în 1955 cu eminență, iar între anii 1956—1961 studiază la Facultatea de Filologie a USM.

Cariera de muncă și-a început-o în 1955, când după Școala pedagogică din Soroca a lucrat un an de zile educator în Casa de copii din Kuizovca, Rezina, iar după absolvirea USM este repartizat să activeze la Institutul Pedagogic „A. Russo” din Bălți. Între anii 1961-1966 a fost pe posturile de lector și lector superior la institutul respectiv. După absolvirea doctoranturii (1966-1970), este angajat ca lector și lector superior la Institutul Pedagogic „I. Creangă” din Chișinău (1970-1977). Totuși, dorul de Alma Mater l-a făcut să revină la USM, fiind angajat, mai întâi, ca lector superior, iar, mai târziu, conferențiar universitar, funcție pe care a îndeplinit-o la USM până în 2007, când a fost invitat să lucreze șef-catedră la Universitatea de Studii Europene, unde a muncit până în ultima clipă a vieții. Între timp, a mai trudit și la Universitatea Cooperativist-Comercială, fiind șef de catedră.

La fiecare loc de muncă s-a manifestat ca un specialist cu bogate cunoștințe în domeniul filologiei. A ținut cursuri de fonetică, lexicologie, morfologie, gramatică istorică, istoria limbii române etc. Studenții veneau la prelegerile ținute de regretatul profesor ca la o sărbătoare a sufletului, unde întotdeauna predomina știința, adevărul despre originea limbii române. Profesorul G. Rusnac era o bibliotecă vie, un dicționar universal de lingvistică, poseda o comoară de neologisme și de aceea învățăceii erau nevoiți uneori să mai pună mâna pe dicționare de cuvinte noi. Niciodată nu și-a demonstrat în fața studenților superioritatea, nivelul înalt de savant. Modestia a fost una din trăsăturile principale de caracter ale Domniei Sale.

A desfășurat permanent o prodigioasă activitate științifică. În 1971 susține cu brio teza de doctor în filologie cu tema „Aspectul lingvistic al tautologiei în limba română”. Pe parcursul vieții a publicat peste 120 de lucrări științifice și de popularizare a științei. G. Rusnac, pritre primii, a aplicat principiul structural în domeniul etimologiei, creând o nouă disciplină lingvistică – etimologia structurală. A propus două legi lingvistice universale care implică reevaluarea achizițiilor etimologice tradiționale și remodelarea tabloului etimologic al limbii române. Printre publicațiile mai importante: „Limba română pentru secțiile pregătitoare”, „Curs de gramatică istorică a limbii române”, „Limba română”, vol. I, manual pentru școala normală. A pregătit pentru tipar opera de bază a întregii activități științifice „Etimologia structurală. Geneza vocabularului expresiv românesc: cercetarea sistemică a factorului intern”, 600 de pagini. Rămâne de datoria noastră, a tuturor, ca această lucrare de o imensă valoare să vadă lumina tiparului.

Activitatea pedagogică și științifică a conf. univ. G. Rusnac a fost recunoscută de cele mai înalte foruri științifice, dânsul fiind distins cu medalii și diplome de stat.

Chipul luminos și sufletu-i bun al dlui G. Rusnac va rămâne mereu în amintirea celor care l-au cunoscut.

Condoleanțele noastre soției, fiicei și rudelor apropiate. Dumnezeu să-l odihnească alături de cei drepți.

Gheorghe COLȚUN, prof. univ., dr. hab. în filologie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ştiri

Я сердцем никогда не лгу В Русском центре Молдавского государственного университета прошла литературно-музыкальная композиция, посвященная творчеству Сергея Есенина. Ее участники...
OFERTE BURSE ERASMUS+ pentru anul academic 2018-2019 Detalii vedeți aici Oferte de Burse Erasmus+ pentru anul academic 2018-2019 (1)
Conferința Internațională ”100 de ani de la proclamarea independenței Cehoslovaciei” La 3 octombrie a.c. în săptămâna în care Universitatea de Stat din Moldova își sărbătorește...
Default utility Image SEMINAR despre CONFLICTE LINGVISTICE Moldova-Institut organizează în noiembrie un Seminar despre conflicte lingvistice. Participa studenti sin Georgia, Ucraina, Germania si...
Conferința științifică ”Ion Druță (90 de ani de la naștere)” La data de 14 septembrie 2018, în cadrul facultății de Litere s-a desfășurat conferința științifică...

Universitatea de Stat din Moldova

colaj