În dialog cu scriitorul Ianoş Ţurcanu – om al iubirii

Posted on 27 martie 2015 | in Ştiri | by

                              Dacă m-aş îndrăgosti şi acum ca în clasa întâi,\r\n Doamne, ce frumos ar fi…!

\r\n

       Iubirea şi femeia, cele doua mistere ascunse în braţele timpului, care topesc zăpada singurătăţii… Pentru Ianoş Ţurcanu iubirea este focul care arde atâta timp cât femeia-i rămâne aproape. Când sufletul e scăldat în iubire, atunci poezia este corabia cu care poetul poate calatori chiar si dincolo de timp, cunoscându-i nemărginirea.

\r\n

     La 26 martie a.c., în incinta Bibliotecii „Liviu Rebreanu”, a avut loc întâlnirea cu poetul Ianoş Ţurcanu, la care au participat toţi iubitorii de cuvânt frumos, cei care au îndrăgit poezia şi o admiră din toate unghiurile ei. Născut la 26 iulie 1951, în com. Pelenia, Balti, Ianoş Ţurcanu, poet, prozator, eseist, publicist, este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, al Uniunii Scriitorilor din România, al Uniunii Mondiale a Literaţilor (Washington). Premiat de nenumărate ori pentru scrierile lui pătrunse de o sensibilitate lirică fină ar fi măsura adevărată a darului său artistic. Am văzut că poetul şi azi se simte în largul lui în orice tip de versificaţie, cuvântul ascultându-l, iar ritmurile şi rimele neopunându-i rezistenţe. Iată câteva din lucrările măreţe ale omului îndrăgostit de litere: Cea mai frumoasa vară a iubirii, Linişte nu va mai fi, Omul mării, Caută femeia, Lo scrigno del’amore si multe altele, printre care se includ şi cărţi pentru copii.

\r\n

     Câţiva dintre studenţii de la Facultatea de Litere, de Economie, împreuna cu unii profesori înamoraţi de vers şi rimă, şi-au îndulcit sufletele, dialogând liber cu poetul, adresându-i întrebări, ale căror răspunsuri te ţineau cu sufletul la gură.

\r\n\r\n

  \r\n

 • Grigore Vieru spunea: Nu eu am ales poezia, ci ea m-a ales pe mine”. În cazul dvs, cine pe cine a ales?
 • \r\n

 • Eu am ales poezia. Am ales-o, am iubit-o, am crescut-o în mine până s-a făcut mare şi atunci am hotărât s-o dăruiesc şi altora.
 • \r\n

 • Al cui chip se ascunde în spatele frumoaselor poezii de iubire?
 • \r\n

 • Femeia este motivul descoperirilor măreţe, al operelor nemuritoare. Mai pe scurt, nu te pune cu femeia! Cum zicea Camil Petrescu:Ea este cheia naturii. Toate femeile sunt rezumate în ea şi când un suflet de femeie s-a deschis, ţi s-au deschis toate înţelesurile lumii„…
 • \r\n

 • Cine este femeia perfectă din visurile lui Ianoş Ţurcanu?
 • \r\n

 • Pentru mine femeia perfectă este mama, sora, iubita sau soţia, cea care se află zilnic lângă tine. Am scris cuvinte de dragoste şi pentru soţia mea Marina!
 • \r\n

\r\n

După discuţiile prietenoase şi vorbele calde, cei prezenţi au rămas profund încântaţi, spunând că sunt în aşteptarea unei noi întâlniri, gata să descopere tainele încă nedestăinuite ale poetului Ianoş Ţurcanu. Totuşi, pentru unii oameni există lucruri mult mai importante decât femeia şi iubirea, dar fără ele toate aceste lucruri nu au valoare.

\r\n

Cine nu şi-ar dori să-şi desfacă aripile sufletului şi să poată zbura deasupra mării apoi ca o săgeată, să străpungă adâncul albastru al cerului, arzându-i marginile? Totul poate fi dărâmat şi creat din nou. Doar prin cuvânt omul poate construi din nou universul şi nu trebuie nimic altceva decât puţina dragoste, căci, dacă nu există iubire, toate celelalte sunt de prisos: nici sufletul nu poate zbura, nici inima nu poate iubi.

\r\n

Ludmila Padureţ, Facultatea Litere, anul I.

\r\n \r\n

*   *   *

\r\n

\r\n                Întâlnirea cu poetul Ianoş Ţurcanu a lăsat o amintire profundă în sufletul meu. Imaginea femeii – uneori exagerată, alteori apreciată pe bună dreptate – mi-a provocat multe întrebări la care, la care poetul n-a ezitat sa-mi răspundă.

\r\n

            O experienţă de acest fel este binevenită şi impresionantă pentru fiecare student de la filologie. Am avut, desigur, şi multe emoţii, dar am reuşit totuşi să întreţinem un dialog interesant cu poetul iubirii.

\r\n

Nu este prima mea întâlnire cu un scriitor, însă am retrăit aceleaşi emoţii ca prima dată şi am acumulat o nouă experienţă.

\r\n

Ianoş Ţurcanu ne-a vorbit cu atâta inspiraţie şi căldură despre anii tinereţii lui, motivându-ne să sperăm, să credem, să visăm indiferent de probabilitatea realizării visurilor noastre.

\r\n

Am reuşit să îmbinăm frumos utilul cu plăcutul şi să mă conving că trebuie să sper, să muncesc cât mai mult şi eu pentru realizarea unui vis născut încă din copilărie. Nici nu am realizat când a trecut timpul, care s-a scurs foarte repede prin clepsidra dialogurilor, epuizându-se pe neobservate.

\r\n

Ana Ignat, Facultatea Litere, anul I.

\r\n

La întâlnirea cu poetul Ianoş Ţurcanu, am descoperit cu bucurie că este un om cu simţul umorului, cu un temperament vioi şi activ. Am aflat că, în viziunea poetului, femeia este o valoare inestimabilă şi am dedus că, pentru el, femeia este acea persoană fără de care viaţa e lipsită de culoare. Pentru el orice femeie e frumoasă şi unică: „Nu există femei urâte atâta timp cât gusturile bărbaţilor sunt diferite”. Este evident că femeia, bărbatul şi iubirea reprezintă temele îndrăgite de poet, pentru că ele ne dau viaţă, iar bărbaţii ne creează iluzia că numai iubirea poate topi zăpada singurătăţii, iubirea fiind cea care-i uneşte pe vecie.

\r\nMi-a plăcut că, Ianoş Ţurcanu este nu doar un poet al iubirii, ci şi un om care doreşte să trăiască clipa, nu să o rememoreze.\r\n

Tatiana Avădănii, Facultatea Litere, anul I.

\r\n \r\n

Întâlnirea cu distinsul poet Ianuş Ţurcanu, pentru mine a fost o experienţă unică. Sunt studentă la Facultatea de Litere şi consider că iubirea descoperită în poeziile lui Ianoş Ţurcanu îmi va călăuzi calea spre un apogeu al succesului, avându-l ca model şi călăuză pe acest cântăreţ al iubirii, cu care am avut fericita ocazie să comunic, adresându-i întrebări şi primind nişte răspunsuri ferme şi impresionante.

\r\n

Lidia Cernica, Facultatea Litere, anul I.

\r\n

Întâlnirea cu Ianoş Ţurcanu s-a desfăşurat într-o atmosferă caldă, plăcută. Poetul iubirii şi-a deschis sufletul şi secretul sursei de inspiraţie, fără a mai sta pe gânduri. Întâmplările care i-au conturat frumos tinereţea ne-au trezit emoţii frumoase, unice, incorporabile (chiar însuşi poetul afirmă faptul că prin intermediul nostru a reuşit să se simtă din nou copil şi adolescent).

\r\n

Dialogurile cu el mi-au oferit o experienţă deosebită, iar opera poetului mi-a trezit sentimente profunde.

\r\n

Mihaela Malcoci, Facultatea Litere, anul I.

\r\n

IMAG4312_1IMAG4288IMAG4289IMAG4309

\r\n 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ştiri

FESTIVITATEA DE ÎNMÂNARE A DIPLOMELOR DRAGI ABSOLVENȚI AI FACULTĂȚII DE LITERE, PROMOȚIA 2019!   Festivitatea de înmânare a diplomelor de...
SESIUNEA DE RECUPERARE, CICLUL I LICENȚĂ În atenția studenților din an. I-III Ciclul I Licență! În perioada 17-26 iunie a.c., va...
ORARUL SUSȚINERII TEZELOR DE LICENȚĂ ȘI DE MASTER În atenția profesorilor și absolvenților! Susținerea tezelor de LICENȚĂ se va desfășura conform următorului Orar_sustinere_teze_LICENTA_2019...
INVITAȚIE PARTICIPARE SIMPOZION ȘTIINȚIFIC INTERNAȚIONAL INVITAȚIE Universitatea de Stat din Moldova, Capela „Întâmpinarea Domnului” şi Facultatea de Istorie şi Filosofie...
Regulament Antiplagiat al USM În atenția absolvenților! Aici puteți vedea Regulamentul Antiplagiat al USM:  http://usm.md/wp-content/uploads/regulamentul-antiplagiat-1.pdf/ 

Universitatea de Stat din Moldova

colaj