Filosoful român Sorin Lavric la Facultatea de Litere

Posted on 14 aprilie 2013 | in Ştiri | by

Sorin_LavricÎn perioada 9-12 aprilie 2013, în cadrul programului de masterat Civilizație europeană (Marile Cărți ale umanității), filosoful român Sorin Lavric a ținut un curs despre filosofia lui Platon. Sorin Lavric este o figură destul de atipică pentru scena filosofică românească, cu o înțelegere foarte personală a filosofiei și a modului în care ea poate să ne afecteze viața cotidiană, și a încercat să transmită acest mesaj publicului venit să-l asculte.

\r\n

În primul rând, spunea el, filosofia este o stare de spirit: erudiția filosofică fie se uită peste ani, fie riscă să se transforme în impostură și paradă. Ceea ce nu se uită e starea de spirit pe care o transmit filosofii autentici. O stare de spirit, cum spunea el, care te face să te simți bine în pielea ta și care te rafinează, te ajută să-ți înțelegi predispozițiile și să acționezi în acord cu tine. Și ceea ce a încercat el, în cadrul cursurilor și seminariilor organizate, a fost să transmită starea de spirit pe care o putem primi de la Platon, cu condiția să-l citim suficient de atent și fără prejudecăți, scăpând de clișeele preluate de la alții, lucru la care ne ajută anume filosofia.

\r\n

În primele prelegeri, a oferit o interpretare a diferitor aspecte ale filosofiei lui Platon. Conform lui Sorin Lavric, dacă ar fi să definim cât mai succint filosofia lui Platon, am putea-o numi filosofie a ascensiunii, un mod prin care omul accede la Binele suprem: să se întoarcă la vatra sufletului lui. În acest sens, filosofia platonică este o combinație unică de mythos și logos care ne poate permite să accedem la transcendent, cultivându-ne eros-ul – ca tendință ascensională de a zămisli întru frumos – și virtutea. Aceasta rămâne și până acum funcția de bază a filosofiei: a te ajuta să devii om în sensul deplin al cuvântului, să te sculptezi pe tine, eliminând de acolo tot ce e de prisos și tot ce nu te înalță. În cazul în care filosofia nu face asta, afirma Lavric, ea merită să dispară.

\r\n

În continuare, a prezentat sumar metafizica, epistemologia, etica, estetica, politica lui Platon, pentru a ne construi o imagine generală și a ne pregăti pentru seminarul aplicat pe text.

\r\n

Seminarul a constat dintr-o lectură atentă a dialogului Parmenide, considerat aproape unanim cel mai dificil dialog al lui Platon; alegerea dialogului fusese lăsată în seama publicului. Timp de trei zile, am citit, împreună, în sala de seminar, pagină cu pagină dialogul și am încercat să vedem în ce măsură putem construi un sens pornind de la argumentele abstracte și aparent sofistice prezentate în text. A fost un seminar de lectură în cea mai bună tradiție filosofică, în care articulațiile dialogului au fost scoase în lumină, ceea ce a putut fi clarificat a fost clarificat, au avut loc dezbateri intense referitoare la cea mai adecvată interpretare a unei fraze și a modului în care ea se încadrează în dialog ca ansamblu.

\r\n

Prezența lui Sorin Lavric, comentariile pe care le făcea pe marginea textului, schemele explicative pe care le improviza la tablă, alături de ceilalți participanți, ne-au permis să vedem dialogul într-o lumină nouă – înțelegând, spre final, tot mai acut de ce, timp de aproape 2400 de ani, exegeții nu au reușit niciodată să ajungă la un consens privitor la Parmenide (dialog care a exercitat o influență enormă asupra neoplatonismului și, apoi, a teologiei apofatice).

\r\n

Lectura lui Parmenide, în compania lui Sorin Lavric, a devenit, astfel, mai mult decât o simplă „gimnastică intelectuală” sau un exercițiu de disciplină, oferindu-ne instrumentele necesare pentru o analiză atentă și precisă a altor texte filosofice – fiindcă nu te poți lăsa afectat de ele dacă nu le înțelegi întâi.

\r\n

Ne rămâne doar să sperăm că acea stare de spirit, de entuziasm (de la en-theos, cum ne explica la curs dl Lavric) și de disponibilitate de a gândi cu capul nostru, actualizându-ne predispozițiile latente, a fost într-adevăr transmisă cel puțin unora dintre participanții la curs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ştiri

Sesiunea națională de comunicări științifice studențești Sesiunea națională de comunicări științifice studențești se anunță pentru zilele de 26 februarie și 28 februarie 2019....
Orarul examenelor din sesiunea ordinară, anul III LL În atenția studenților din anul III, Licență, specialitatea ”Limba și literatura română”, învățământ cu frecvență!...
Orarul examenelor din sesiunea de recuperare În atenția studenților și masteranzilor! Sesiunea de recuperare, în care se vor susține restanțele la...
Orarul lecțiilor, semestrul II, 2018-2019, ciclul I&II Licență&Master În semestrul II, la Facultatea de Litere, lecțiile se vor ține în conformitate cu următorul...
Sesiunea națională de comunicări științifice studențești Pe data de 26 februarie 2019, (ora 13.30), la Facultatea de Litere va avea loc...

Universitatea de Stat din Moldova

colaj